
 
 
 

 
 

2017 
COMMUNITY HEALTH CLINIC 
SELF-INSPECTION REPORT 

  
ATTENTION: MEDICAL DIRECTOR or CLINIC REPRESENTATIVE  
 
An Oregon public healthcare facility that utilizes a Registered Nurse to dispense medications 
requires registration with the Oregon Board of Pharmacy as a Community Health Clinic (CHC). 
Oregon Administrative Rule 855-043-0710 states that a Community Health Clinic Drug Outlet must 
employ a Medical Director who is an Oregon practitioner with prescriptive and dispensing authority. 
The CHC must designate a representative employee who will be the contact person for the Oregon 
Board of Pharmacy and must be onsite the majority of the CHC’s normal operating hours. The 
Medical Director or the designated representative must conduct and document an annual review of 
the outlet. The completed report form must be filed in the clinic, and be available to the Board for 
inspection for three years. Accompanying this letter is the form you need to complete to document 
your annual inspection.   
 
Following your self-inspection and completion of the report, please review it with your staff and file it 
so that it will be accessible to Board Inspectors upon inspection. Board inspections are unscheduled. 
For this reason, you are asked to provide the locations of required documents, such as written 
policies & procedures and drug dispensing logs. Having all required documents and records 
maintained in a well-organized and readily retrievable manner provides for a straightforward 
inspection. 
 
The primary objective of this report, and your self-inspection, is to provide an opportunity to identify 
and correct areas of non-compliance with Oregon Board of Pharmacy rules. (Note: Neither the self-
inspection nor a Board inspection evaluates your complete compliance with all rules.) The inspection 
report serves as a necessary document used by Board inspectors during an inspection to evaluate 
an outlet’s level of compliance.   
 
When a Board inspector discovers an area of non-compliance they will discuss details with you. He 
or she may issue a Deficiency Notification or a Non-Compliance Notification. Both require a written 
response from the Medical Director or designated representative.  
 
The Board understands that regulations may sometimes appear confusing and open to different 
interpretations. If you have any questions, please fax or email your questions, “attention inspectors”, 
prior to an inspection, to the fax or email above. 
 
By answering the questions and referencing the appropriate rules provided, you can determine 
whether you are compliant with the rules.  If you have corrected any deficiencies, please write 
corrected and the date of correction by the appropriate question.  
  

Oregon Board of Pharmacy 
800 NE Oregon Street, Suite 150  

Portland, OR  97232 
Phone:  971 / 673-0001 

Fax:  971 / 673-0002 
E-mail:  pharmacy.board@state.or.us 

Web:  www.pharmacy.state.or.us 
 

mailto:pharmacy.board@state.or.us


 
2017 

COMMUNITY HEALTH CLINIC 
SELF-INSPECTION REPORT  

 
Date:          CHC Lic. No:      
 
Telephone:    Hours:        
 
Clinic Name:               
 
Address:               
 
City, Zip:               
 
     INSTRUCTIONS 
The clinic’s Medical Director or designated employee representative shall evaluate the outlet’s 
compliance with the Board of Pharmacy’s rules. Please complete this report by January 1, 2017. 
  
YES NO 

 OAR 855-043-0700 
  1. Is the clinic (CHC) utilizing a Registered Nurse (RN) to dispense medications? 

 
 

  - Is RN only dispensing medication for the purpose of prevention & treatment dental caries, 
hormone deficiencies, urinary tract infections, sexually transmitted diseases, communicable 
diseases, amenorrhea, and contraception? 

 
  2. Does the CHC dispense any over-the-counter (OTC) medications? If so, an RN may only 

dispense OTCs pursuant to established CHC protocols. 
 

  3. Is any dispensing being done by a person other than a practitioner who has been given 
dispensing privileges by their own licensing board (such as the Oregon Medical Board or 
Oregon State Board of Nursing), or by an RN employed by the clinic who is authorized to 
dispense? 

 
 

OAR 855-043-0710 and 855-043-0715 
  4. Does the CHC employ a Medical Director who is an Oregon practitioner with prescriptive 

and dispensing authority? Name: _______________________________________________ 
 

  5. Does the CHC employ a designated representative who works onsite the majority of the 
CHC’s normal operating hours, and who is the contact person for the Oregon Board of 
Pharmacy? (Note: this may be the Medical Director) Name:  ________________________ 

 
  6. Have the CHC’s drug management and RN dispensing training policies and procedures 

been developed in collaboration between the Medical Director and the designated 
representative? Where are these P&Ps stored? 

 
   ________________________________________________________________________ 
 

  7. Does the CHC ensure continued competence in the dispensing of drugs for all 
dispensing personnel? Where are the training documents located?  

 
  ______________________________________________________________________ 
 
  OAR 855-043-0720 

  8. Does the CHC store all drugs intended for dispensing in a locked cabinet or designated 
storage area that is sufficiently secure to deny access to unauthorized persons? Note: The 
drug storage cabinet or area must remain locked and secure when not in use, and only a 
physician, clinical nurse specialist, nurse practitioner, or registered nurse shall have access 
to the key.  



   
YES   NO 
 
 OAR 855-043-0725 

  9. Does the CHC only acquire drugs from a registrant of the Oregon Board of Pharmacy? 
Note: You may use the Board’s online lookup tool which is available at the following link: 
https://obop.oregon.gov/LicenseeLookup/ 

  
  OAR 855-043-0730 

  10. Are all drugs, including drug samples, stored in accordance with the manufacturer’s 
published guidelines? Note: This includes proper temperature. How is this maintained? 

  ______________________________________________________________________ 
 
 OAR 855-043-0740 

  11. Prior to dispensing a medication does the registered nurse obtain a prescription from 
the practitioner? 

 
  12. Are all initial dispensings done personally by a physician, pharmacist, registered nurse, 

or nurse practitioner? 
 

  13. Are staff assistants only permitted to perform nonjudgmental functions on refills only 
when the accuracy and completeness of the prescription is first verified by the physician, 
nurse, or nurse practitioner? 

 
  14. Are drugs dispensed in containers in accordance with the federal Poison Prevention 

Packaging Act? 
 

  15. Are all drugs packaged by the practitioner, registered nurse, a pharmacy, or a 
manufacturer registered with the Board? 

 
  16. Are all repackaged drugs labeled with:  

• Brand name, or generic name and the manufacturer;  
• Strength; 
• Lot number; and 
• Manufacturer’s expiration date, or an earlier date if preferable?  
 

  17. Does the practitioner or registered nurse provide the patient with appropriate drug 
information for medications at the time of dispensing? 

 
  18. Is staff aware that a CHC may not accept the return of drugs from a previously 

dispensed prescription and must maintain a list of sites in Oregon where drugs may be 
disposed? 

 
  19. Where is the CHC’s pharmaceutical reference kept? _________________________ 

 
  OAR 855-043-0735 

  20. Are all prescriptions labeled in accordance with OAR 855-043-0735(1)? 
• Unique identifier (easily retrievable “prescription number” for tracking purposes); 
• Name of patient; 
• Name of prescriber; 
• Name, address and phone number of CHC; 
• Date of dispensing; 
• Name of drug, including strength – when a generic name is used the label must 

also contain the identifier of the manufacturer or distributor; 
• Quantity dispensed; 
• Directions for use; 
• Initials of the practitioner with dispensing privileges, or the registered nurse; 
• Cautionary statement, if any, as required by law; and 
• Manufacturer’s expiration date, or an earlier date if preferable, after which the 

patient should not use the drug (e.g. 4 months on Nuvaring) 
  

https://obop.oregon.gov/LicenseeLookup/


 
YES   NO 
 
   OAR 855-043-0745 

  21. Are all outdated/expired, damaged, deteriorated, suspect, illegitimate, misbranded or 
adulterated drugs properly quarantined and physically separated until destroyed or returned 
to the supplier? Note: A medication that has previously been dispensed to a patient cannot 
be re-dispensed to another. It is considered adulterated and must be destroyed or returned 
to the supplier. 

 
  Where does the CHC keep drugs quarantined, awaiting destruction or disposal? 
 
  _____________________________________________________________________ 
 

 OAR 855-043-0750 
  22. Is a dispensing record, separate from the patients’ charts, maintained for three years in 

accordance with OAR 855-043-0750(1)? Where is this located?  
 
   _____________________________________________________________________ 
 
    Does the dispensing record contain?  

• Name of patient; 
• Unique identifier (“prescription number”) 
• Dose, dosage form, quantity dispensed and either brand name of drug, or generic name 

and name of manufacturer or distributor; 
• Directions for use; 
• Date of dispensing; and 
• Initials of person dispensing the prescription. 

 
  23. Are all records of receipt and disposal of drugs kept for a minimum of three years? 

Where are these records located?  
 
   ______________________________________________________________________ 
 
 

  24. Does the CHC utilize dispensing protocols? Where are these located?  
 
  ______________________________________________________________________ 
 
 
 
 
 
 
Signature of the Medical Director or Designated Representative completing form: ___________________  
 
Printed name: _______________________________________________  Date: ___________________ 
 

 
Inspector Signature: _________________________ 
 
Date:  ____________ Outcome: _______________ 
 
Comments: ________________________________ 
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